Oacceptabelt!

Efter att ha genomlidit SvT:s senaste nyhetssändning har jag återigen blivit upplyst om att en politiker har bedömt en företeelse som oacceptabel.

Acceptera är en synonym till godkänna. Att förklara något som oacceptabelt innebär alltså att politikern i fråga inte har för avsikt att godkänna företeelsen. Det förutsätter i sin tur att den som uttalar omdömet är i en position att kunna meddela respektive avslå sådana godkännanden. Det förutsätter dessutom att godkännande hade varit ett möjligt alternativ men att personen funnit att det inte finns grund för ett godkännande.

Man frågar sig då om svenska politiker över huvud taget har övervägt att godkänna gängrelaterade mord, gruppvåldtäkter, utplacering av handgranater m.m. Man frågar sig vidare om svenska politiker anser sig vara behöriga att godkänna andra staters inrikes- och utrikespolitiska beslut. Om så inte är fallet är talet om ”oacceptabelt” inte bara en nullitet, det är ett underkännande av allmänhetens förståndsgåvor.

Det är dessutom en oförskämdhet att utlösa kräkreflexer hos mediakonsumenterna.

3 svar på ”Oacceptabelt!”

 1. Det är oacceptabelt att låta oansvariga politiker till oingkännelighet förvanska det enda instrument som gör oss representanten av arten Sapiens till människor. Som givit oss möjlighet att bygga upp samfund och samhällen som givit livsrum åt alla nu levande.

  Just nu står mitt hopp till att MED skall visa sig kapabelt att idka språkvård. Att släppa fri en debatt om vad olika ord betyder. Både för avsändaren, den talande eller skrivande individen. Och för mottagaren. Samtalspartnern eller läsaren. Min vision är en ordbok som fastställer betydelsen av centrala begrepp i samhällsdebatten och därmed också i den politiska debatten.

  Lennart: Du har just börjat med verbet acceptera och dess avledningar.

 2. Bra skrivet, som vanligt när du skriver G-son.

  Man måste acceptera verkligheten som den är.
  Respekt måste förtjänas, genom att:
  1. Man är ett barn. Barn förtjänar alltid respekt.
  2. Man agerar på ett respektingivande sätt, mot sig själv och mot andra.

  https://cnpmedia.com/reportage?id=2363

  Den första formen upplever vi alla ibland. Den andra likaså. Den tredje händer ibland och, det är lika underbart varje gång.
  Den fjärde formen HAR jag upplevt, inte massvis med gånger men ändå.

  De vackraste målningarna är när Naturen får rocka loss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: