Vem gruppvåldtar?

Från nyhetssidorna under december 2017.

 • 1/12: Polisen lägger ner utredning om misstänkt gruppvåldtäkt i Uddevalla i oktober 2017.
 • 3/12: Förundersökning har inletts mot två män misstänkta för grov våldtäkt under natten vid Söder Mälarstrand, Stockholm
 • 16/12: Flera män misstänks för våldtäkt i Sofielund, Malmö.
 • 19/12: Tre män frias från anklagelserna för gruppvåldtäkt i Fittja, Stockholm, den 14 augusti 2016. Två män frias från anklagelserna för medhjälp.
 • 23/12: Tre män fälls för gruppvåldtäkt nära Tensta, Stockhom, den 19 juni 2017.
 • 29/12: Flera män misstänks för våldtäkt i Högaholm, Malmö.
 • 30/12: Två ungdomar åtalas vid Södertörns tingsrätt för gruppvåldtäkt på ett ungdomshem i Stockholmsområdet i mitten av september 2017.

Uppräkningen ger inte anspråk på fullständighet och jag har inte undersökt om statistiken från december på något avgörande sätt skiljer sig från medierapporteringen tidigare månader.

#metoo-uppropet har identifierat – bland annat – följande kategorier av män som utövar sexuellt våld mot kvinnor (antal undertecknare inom parentes).

 • Läkare (10400)
 • Jurister (5965)
 • Byggbranschen (4672)
 • Journalister (4084)
 • Akademiker (2400)
 • Idrottsvärlden (2290)
 • PR-branschen (2126)

Det jag då frågar mig är om det är grupper av läkare, jurister och byggjobbare som drar runt på nätterna med uppsåt att våldta kvinnor som råkar befinna sig på fel plats i fel tid. En annan förklaring skulle kunna vara att gruppvåldtäkterna begås av en annan kategori av män, som inte har identifierats i #meetoo-uppropet.

Jag vill veta, och det är medias och myndigheters uppgift att förse mig och andra medborgare med den information som vi behöver för att förstå vad som händer i samhället. Men vi får ingen sådan information. Tystnaden är massiv när det gäller männen bakom gruppvåldtäkterna. Och i brist på information har vi ingen annan källa att gå till än våra fördomar.

Det är möjligt att våra fördomar har rätt i det här fallet. Men det är också möjligt att vi genom bristen på information lägger en större skuld på en viss grupp av män än som är sakligt motiverat. I båda fallen är det djupt olyckligt.

En liberal, upplyst demokrati förutsätter välinformerade medborgare. Att den fria pressen och myndigheterna sviker en av sina fundamentala uppgifter är en skändlighet.

3 svar på ”Vem gruppvåldtar?”

 1. Hej G:son och alla andra!

  Bra att du tar upp detta, på det sättet du tar upp det.

  Jag blir nyfiken på statistik om detta, kommer följa detta.

  Alltför många är alltför pigga på att lägga upp ”nyheter” utan att ange källa/källor.

  Mvh
  Jon

 2. Kan bara hålla med dig! Och att fantasier och fördomar får fritt utrymme är inte bra för någon. Att de inom media inte förstår det.

 3. Har jag fördomar? Ett sätt att försöka bringa ordning i tankarna är att dra sig till minnes hur Sverige såg ut innan vi berikades av invandrare från MENA-länderna. Förekom det överhuvudtaget gruppvåldtäkter av det slaget på den tiden? Jag tror inte det.
  Finns det några exempel på att svenska män i grupp, utsatta eller ej, har ägnat sig åt detta vidriga beteende? Jag tror inte det.
  I Norge, där man inte räds att rapportera från verkligheten, har man funnit att 100% av alla överfallsvåldtäkter utomhus har begåtts av invandrare. Skiljer sig förhållandena på något sätt mellan Norge och Sverige? Jag tror inte det.
  Har jag ogrundade fördomar när jag tror mig veta från vilken grupp av människor förövarna kommer? Jag tror inte det.
  Jag tror att de flesta människor vid det här laget har kommit till insikt om var problemen ligger trots den massiva mörkläggningen från politiker, myndigheter och MSM.
  Men mörkläggningen och förnekelsen är skamlig och djupt odemokratisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: