Sönderklippta kvitton, Toblerone och utlysning av toppjobb med en lapp på anslagstavlan – det är bara några exempel på att personer som nått höga positioner sätter sig över regler som gäller för oss andra. Mycket handlar om att den ämbetsmannatradition i offentlig förvaltning, som Oxenstierna en gång lade grunden för, numera har gått förlorad. Men det går att förändra, och man måste börja med att ”städa trappan uppifrån”.
Läs hela krönikan här: https://bulletin.nu/goranson-de-oatkomliga
FN – med helgonglorian på sned
Upprättandet av en judisk stat i tidigare Palestina bygger på en FN-resolution som antogs 1947. FN har fortfarande en närvaro i regionen genom UNRWA och UNIFIL som bedriver humanitär verksamhet i Gaza respektive Libanon. Samtidigt har Hamas och Hizbollah kunnat bygga upp sin militära styrka inför det krig som nu pågår. FN fungerar nu i praktiken som ett stöd för den sida som har som mål att utplåna den judiska staten – en historisk paradox som lämnar FN:s tidigare helgongloria rejält på sned.
Läs hela krönikan här: https://bulletin.nu/goranson-fn-med-helgonglorian-pa-sned
Klokhet för mörka tider
Ryssland, Kina och Iran präglas alla av auktoritär inrikespolitik och aggressiv utrikespolitik. Deras expansionistiska ambitioner utgör ett hot också mot Sverige. Det är bra att inte vara rädd men det är hög tid att bli klokare, för att klara mörka tider.
Läs hela krönikan här: https://bulletin.nu/goranson-klokhet-for-morka-tider
Det covid-19 lärde oss
Sveriges hantering av pandemin för fyra år sedan fick stark kritik från länder som stängde ner samhället och införde hårda restriktioner. Men senare studier visar att Sverige i själva verket klarade sig bättre än andra, trots eller på grund av vår mer tillåtande strategi. Covid-19 lärde oss att det finns saker som är så komplicerade att de hellre bör hanteras av professionella med kunskap än av politiker med vilja.
Läs hela krönikan här: https://bulletin.nu/goranson-det-covid-19-larde-oss
Svenska språket var inte vad det är
Språkspalter fylls ofta av kommentarer från människor som upprörs över hur andra talar eller skriver. Frågor som handlar om vad ord ”egentligen” betyder eller hur det är korrekt att formulera sig har en särskild förmåga att sätta känslorna i svallning. Men det saknas anledning att kritisera eller förlöjliga dem som gör sig skyldiga till språkfel. Språk utvecklas och förändras, det är helt i sin ordning.
Läs hela krönikan (obs! satir!) här: https://bulletin.nu/goranson-svenska-spraket-var-inte-vad-det-ar