Under socialdemokratisk ledning har staten steg för steg förvandlats till det ”samhälle” som också lagt sin hand över näringslivet och civilsamhället. Det kan en gång ha setts som en naturlig ordning, men idag är det inte längre så. Det går att göra staten till stat igen, men det är inte lätt.
Läs hela krönikan här: https://bulletin.nu/goranson-staten-borde-vara-stat-inte-samhalle
Vad händer i Malmö?
Nästa höst kommer ett ”antirasistiskt monument” invigas i Malmö. Bakgrunden är seriemördaren Peter Mangs illdåd för 14 år sedan, och staden hänvisar till ”behovet av att adressera och reflektera kring det samhälle och de strukturer som (re)producerar rasistiskt våld”. Mycket talar för att det snarast handlar om ett försök att vända uppmärksamheten från det som händer i Malmö idag.
Läs hela krönikan här: https://bulletin.nu/goranson-vad-hander-i-malmo
Kognitiv dissonans
Nyhetsrapporteringen på områden som kriminalitet, invandring och klimat ger signaler som blir allt svårare att få ihop. Människor mår dåligt när verkligheten upplevs som obegriplig och motsägelsefull, och det ligger nära till hands att man vill avskärma sig från information eller se den som fientlig. Men det är trots allt bättre att det som vissa håller för sant kan ifrågasättas och utmanas av andra, till priset av en ibland ohyfsad samtalston på X.
Läs hela krönikan här: https://bulletin.nu/goranson-kognitiv-dissonans
Det handlar inte om hämnd
När Iran eller Ryssland hotar med hämnd är det ett sätt att framställa staters krigshandlingar som personliga – att Khomeini eller Putin blivit arg och att Israel eller Ukraina har ”provocerat” och får skylla sig själva. Men talet om hämnd är inte en semantisk fråga: Vill vi stå upp mot dem som ifrågasätter vårt sätt att leva eller böja oss?
Läs hela krönikan här: https://bulletin.nu/goranson-det-handlar-inte-om-hamnd
Från grodperspektiv till fågelperspektiv på Mellanöstern
Mediernas rapportering om konflikterna i Mellanöstern har ofta ett kortsiktigt och begränsat perspektiv. Varje händelse ses som avgränsad i tiden och rummet. Det som händer i olika delar av Mellanöstern framstår, sett i ett fågelperspektiv, mer som en samordnad orkester, där Iran inte bara har rollen som dirigent utan också förser musikerna med de instrument de spelar på.
Läs hela krönikan här: https://bulletin.nu/goranson-fran-grod-till-fagelperspektiv-pa-mellanostern
När svenskarna väljer USA-president
Svenska medier och allmänna opinionen har ibland starka åsikter om USA-presidenter. De som ”helgonförklaras” tillhör alltid det demokratiska partiet. Det vore rimligare om vi i Sverige betygssatte amerikanska presidenter utifrån deras betydelse för Sverige – inte för deras inrikespolitiska agenda. Läs hela krönikan här: https://bulletin.nu/goranson-nar-svenskarna-valjer-usa-president